Verhaal Eline

geplaatst in: Verhalen vrijwilligers | 0

“Ik ben een doorzetter.. ik geef niet gauw op!”

In een periode dat het minder ging met haar studie door psychische problemen liep Eline (24) naar de bushalte. Het miezerde. Al scrollend op Facebook zag ze in de groep Zeist voorbeelden van vrijwilligerswerk langskomen. Ze werd nieuwsgierig en nam contact op met Netwerk Gewoon Samen om te kijken wat zij zou kunnen doen voor een ander.

Ze vertelt: “Ik wilde graag iets nuttigs doen, iets bijdragen. Door emotionele verwaarlozing van mijn ouders heb ik psychische problemen. Ik werd gepest op school en kreeg op mijn dertiende een eetstoornis”.

Eline was gemotiveerd om vrijwilligerswerk te doen. “Ik had een stuk motivatie: dit leek me leuk, dit wil ik doen. Ik heb gereageerd onder een Facebookberichtje zodat de coördinator van Gewoon Samen contact met mij zou opnemen.”

Tijdens het kennismakingsgesprek met de coördinator kwamen er verschillende opties langs voor vrijwilligerswerken. Een van de mogelijkheden was maatje worden met een meneer. Eline kwam elke week bij hem, dronk een kopje koffie en ze deden samen een spelletje. Deze meneer had ook depressieve klachten, net als Eline zelf. “Het was een drive van mij, ik ben ervaringsdeskundige. Hij hoefde zich daar niet gek voor te voelen. Soms was dat wel pittig, omdat ik ook mijn verhaal deed. Grenzen aangeven daarin was wel ingewikkeld.”

Op een gegeven moment ging het psychisch weer wat minder met Eline waardoor ze ongeveer een jaar geen vrijwilligerswerk heeft gedaan. “Op een gegeven moment kreeg ik een berichtje van de coördinator van Netwerk Gewoon Samen met de vraag hoe het met mij ging. Het ging toen gelukkig wat beter. De coördinator vroeg of ik open stond om iets laagdrempeligs te doen. Dit leek me wel wat en toen ben ik met haar in gesprek gegaan over de mogelijkheden. Zij vertelde mij over Bij Bas de Fietsoppas. Dit leek mij een leuke uitdaging om weer in contact te komen met mensen. Vanaf 11 juli 2019 werk ik nu als vrijwilliger bij Bij Bas de Fietsoppas.”

Eline vertelt over de eerste keer bij Bij Bas de Fietsoppas: “We waren blij met de hoeveelheid fietsen die er kwamen, ondanks dat het nog niet zo bekend was. Ik praatte voor het eerst met een jongen die daar ook vrijwilliger was. Het contact was erg leuk. We hadden een leuke klik, want we hadden wel raakvlakken”.

Dat dit laagdrempelige werk ontzettend waardevol is, komt duidelijk naar voren in Eline’s verhaal. “Als ik in depressies zit, ga ik er toch uit. Het is een makkelijke, laagdrempelige manier om dingen te doen en in contact te zijn met mensen. Je praat met mensen en je hebt iets kleins te doen door op de fiets te stappen. Het is beter dan alleen thuis zitten en piekeren. Zo gaat de dag wat sneller dan als ik alleen thuis zit.” Naast haar bezoeken aan de manege en therapie is het vrijwilliger zijn een belangrijke manier om toch in de maatschappij te staan. Het zorgt niet alleen voor een gevulde week, maar “ik vind het fijn. Ik leer ervan. Hoe ik hier nu zit… vergeleken met vroeger… toen was ik heel formeel en professioneel ingesteld. Ik was heel gedreven en perfectionistisch. Maar het is een leuke invulling van de dag. Het is niet een moeten.”

Eline raadt jongeren die in een vergelijkbare situatie zitten als zij aan om vrijwilligerswerk te doen. Het gaat er volgens haar om dat je dan iets te doen hebt en onder de mensen komt. “Als je zelf problemen hebt, kan je zo in een bubbel terechtkomen. Je kan zo vastlopen in je eigen hoofd. Als je letterlijk de deur uitgaat, ga je ook letterlijk die bubbel uit. Zo komt het wat meer op de achtergrond te staan waar je in je hoofd mee vastloopt. Het is een fijne afleiding om vrijwilligerswerk te doen via Gewoon Samen.” Dat dit echt zo is, heeft ze zelf ervaren. “het is letterlijk zo geweest, dat ik echt die bubbel voelde. Op het moment dat ik de deur open deed, werd ik me er letterlijk van bewust: wat is het hier licht en groen. Binnen kan ik me zo focussen op negatieve dingen in mijn hoofd. Buiten kan ik heerlijk genieten van wat ik dan ga doen. Zoals gezellig praten met mensen.”

Ook benieuwd hoe vrijwilligerswerk jou kan helpen om in contact te komen met mensen en weer een stap in de maatschappij te zetten? Neem contact met ons op en dan kijken we samen naar de mogelijkheden!

Benieuwd naar verhalen van andere vrijwilligers? Lees ze hier!